Корисні властивості ісландського моху.
Ісландський мох багатий на кальцій, йод, калій, фосфор і вітаміни. Мох - це гірка рослина, яка, як кажуть, пахне водоростями, коли мокріє. Незважаючи на ці неапетитні характеристики, ісландський мох вже давно використовується як джерело їжі і засіб для лікування багатьох захворювань.
Історичне використання ісландського моху
Люди використовували ісландський мох для виробництва продуктів харчування і ліків. Мох подрібнювали в муку, яку використовували для випічки хліба. Кип'ятіння рослини, як говорили, усували гіркий смак, тому рослину кип'ятили і перетворювали в желе. Лишайник став частиною десертного желе з інгредієнтами, які можуть включати шоколад, мигдаль або лимон.
Крім того, ісландський мох варився в молоці і напій служив засобом від таких умов, як недоїдання. Молочно-лишайниковий напій подавали хворим людям, тендітним дітям і людям похилого віку. Він також використовувався для серйозних станів, коли у людини була сильна блювота.
Ісландський мох також користувався популярністю серед численних народних ліків. Лишайник виступав народними ліками від туберкульозу, хвороб легенів, захворювань грудної клітки і проблем з нирками і сечовим міхуром. Ісландський мох також використовувався для лікування ран, що не гоїлися, діареї, проблем з лактацією, лихоманок та гастриту.
Сучасне використання ісландського моху
Кислоти в ісландському моху мають антибіотичну дію. Це м'який антимікробний і заспокійливий препарат - засіб, який заспокоює роздратовані або запалені слизові оболонки. Лишайник використовується для лікування запалення рота і глотки, а також для лікування застуди, лихоманки, сухого кашлю та бронхіту. Він також корисний людям, які мають тенденцію до інфекцій. Крім того, гірка трава є ліками від спраги травлення, втрати апетиту і гастроентериту. Ісландський мох, зварений в молоці, як і раніше використовується в якості тонізуючого напою для людей, видужуючих від хвороб. Крім того, лишайник використовується для лікування діабету.