Головними перевагами ягід горобини для здоров'я є їх здатність підвищувати імунітет, зміцнювати дихальну систему, поліпшувати травлення, запобігати певним видам раку і зменшувати бактеріальні інфекції.
Крихітна ягода горобина володіє достатнім поживним складом і включає в себе дуже високий рівень вітаміну С, сорбінової кислоти і харчових волокон, але в основному ягоди горобини цінуються за унікальний антиоксидантний склад. Горобина містить антоціани, дубильні речовини, поліфенольні сполуки і флавоноли, включаючи різні види кверцетину та рутину.
Користь ягід горобини
Профілактика раку. Високий рівень антиоксидантів, знайдених в ягодах горобини, робить їх дуже потужним суперпродуктом проти різних хронічних захворювань, включаючи рак. Кверцетин і сорбінова кислота діють як антиоксиданти, запобігаючи шкідливому впливу вільних радикалів по всьому організму. Вільні радикали є небезпечним побічним продуктом клітинного метаболізму, який може змусити здорові клітини мутувати в ракові клітини або просто загинути. Таким чином, вживання ягід горобини може значно підвищити рівень антиоксидантів, що запобігає появі ракових пухлин, зменшує ймовірність передчасного старіння, покращує здоров'я вашої шкіри, підвищує регенерацію і загоєння клітин, а також покращує здоров'я очей.
Підвищення імунної системи. У складі горобини дуже високий рівень вітаміну С. Аскорбінова кислота - дуже важливий елемент у здоров'ї людини, тому що вона здатна стимулювати вироблення білих кров'яних клітин і виступати в якості антиоксиданту. Крім того, вітамін С необхідний для цілого ряду фізичних процесів, включаючи створення колагену, який зміцнює м'язову тканину і допомагає будувати/відновлювати кровоносні судини.
Антибактеріальна активність. Сорбінова кислота безпосередньо спрямована на зменшення впливу мікробних і бактеріальних агентів на шкіру і в організм людини. Тому в косметичних цілях іноді використовують екстракт ягід горобини, а в якості джерела їжі горобина може діяти як антибактеріальний і протимікробний підсилювач.
Здоров'я травлення. Волокно, яке міститься в помірних кількостях в горобині, сприяє полегшенню травлення і допомагає при запорах, оптимізуючи роботу вашої шлунково-кишкової системи. Також вважається, що органічні сполуки в горобині безпосередньо покращують будь-які ознаки діареї.
Дихальна система. У традиційній медицині горобиновий ягідний сік використовувався для зменшення запалення дихальних шляхів, поліпшення болю в горлі і полегшення астми і застою. Це може бути пов'язано з антиоксидантними сполуками, які працюють як протизапальні агенти, тоді, як вітамін С, заспокоює симптоми астми. Ягодам горобини довіряли покоління, як домашньому засобу від респіраторних захворювань.