Осінні ягоди і рецепти з ними
Восени природа вибухає природними вітамінними бомбами.
Чорниця, шипшина чи обліпиха – це лише деякі з цих диких ласощів. Збирайте або сушіть самі: лісові ягоди божественно смакують!
Чорниця дика
Завдяки великій кількості вітамінів С, Е, антоціанів і дубильних речовин, чорниця корисна для нас. Свіжа або сушена чорниця чудово поєднується з кашами, коктейлями та смузі, млинцями, тістечками, чатні або соусами, до рагу. Чорничний чай радує шлунок, серце і душу! Злегка подрібніть 1-2 чайні ложки сушених ягід чорниці на чашку чаю і додайте в 250 мл холодної води. Залишити на 2-3 години (або на ніч). Потім коротко доведіть до кипіння, дайте постояти 5-10 хвилин, процідіть і пийте зі смаком. Це варте клопоту. Разом з чаєм у народній медицині пили також сироп або вино з чорниці. Північноамериканські індіанці готували своєрідний батончик мюслі з кукурудзяного борошна і сушеної чорниці як поживний і підбадьорливий спосіб харчування.
Оксамитовий шипшина
Шипшина – наш рідний фрукт, найбагатший на вітамін С. За вмістом вітаміну С вона може не відставати від вишні ацероли. Він також містить вітаміни А і В. Джем з шипшини має чудовий смак. Це було відомо ще в кам'яному віці. У той час фрукти відварювали і перетирали. До речі: при короткому варінні втрачається менше вітаміну С, ніж, наприклад, при тривалому зберіганні на повітрі.
Джем з шипшини
Покладіть шипшину в каструлю і додайте трохи води, щоб вона покрила дно. Накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні близько 15 хвилин, поки фрукти не стануть м’якими. Потім пропускаємо через «Flotte Lotte» або сито. Заливаємо опару в прокип'ячені банки і щільно закупорюємо. Помістіть склянки в каструлю, залийте водою і залиште на 40 хвилин. Варити на повільному вогні. Потім вийміть і дайте охолонути. Якщо ви працювали чисто і гігієнічно, каша може зберігатися приблизно 1 рік.
.
Ніжна обліпиха
Крім вітаміну С, в обліписі є значний вміст вітаміну В12. Це робить його особливим, оскільки не так багато продуктів рослинного походження містять цей вітамін. Чудово для веганів! Обліпиха бадьорить і добре готує нас до холодної пори року. Лікери, соки, фруктові пасти та чаї – популярні рецепти з обліпихи.
ПРИГОТУЙТЕ ОБЛІПИХОВУ ІМБИРНУ НАЛИВКУ САМОСТІЙНО
200 г сушених або 500 г свіжих ягід обліпихи залити 500 мл спирту (40%). Додайте скибочки свіжого імбиру та розмарин, якщо хочете. Закрийте банку і залиште на підвіконні приблизно на 6 тижнів. Час від часу взбовтуйте банку, щоб добре перемішати вміст. Через 6 тижнів процідити. Змішайте 200 мл води з 200 г меду і додайте в спиртовий екстракт. Більше можна підсолодити або розбавити залежно від смаку. Розлийте по пляшках і зберігайте в темряві.